История за произход

Теориите около точния произход на френския булдог изобилстват. Най-широко разпространената гласи, че в средата на 19 век, нормандски шивачи от Англия взели със себе си по-малки булдоци докато търсели работа във Франция. Във фермерските общества в северна Франция, където шивачите се установили, малките булдоци станали много популярни с уменията си да ловят мишки и да са лоялни семейни компаниони. Популациията им започнала да се увеличава. Тези малки булдоци всъщност били бракувани от отвърдените развъдчици на булдоци в Англия, които били повече от щастливи да продадат тези недоразвити екземпляри на любители на новата порода в Англия. Това било особенно вярно за кутретата с лале подобни уши които се появявали от време на време в булдог котилата. Оригинално френските булдоци били развъждани като мишеловци, но сега се развъждат главно като галеници и кучета компаниони. На 29 Април 1899 списанито Country Life публикува следната статия:

Преди около 35 години ( около 1865 г. ) , дребните или леки представители на породата булдог станали толкова разпространени в страната , че кучетата тежащи повече от 28 паунда ( ~ 14 кг. ) не били насърчавани на изложби като тази в Бирмингам, която в същия период била една от най-важните по рода си в Англия. След това поради някаква странна модна истерия Toy Bulldog-a станал абсолютна мания в Париж, като резултата бил, че видния Бил Джордж от Канин Касъл, Кенсал Ню Таун, най-прочутият търговец на кучета за времето си и като цяло в историята, получил карт бланш за действие от френски клиенти които искали да се сдобият с малките булдоци, което довело до това, че Англия била лишена от най-добрите си екземпляри.

Френски Булдог около 1915 г.

Новите малки булдоци набирали популярност във Франция и станали най-предпочитани сред парижаните. Една от причините била, че когато тези екзотично изглеждащи кучета били разхождани неизменно привличали внимание към собствениците си и давали легетимен повод на потенциални клиенти за разговор. Също така възприемчивата порода била доволна да си подремва в хотелски стаи без да вдига много врява. Историци занимаващи се с породата все още показват всеизвестни френски пощенски картички съдържащи оскъдно облечени френски проститутки позиращи със своя „Bouledogues Français“. Аурата на знаменитост която кучето придавало на собственика си ги направило модерен начин за добре справящата се класа да се изфука колко дръзка и авантюристична може да бъде. Не след дълго френските булдоци станали най-предпочитани сред артистичната прослойка на Европа.

Снимки датиращи около това време, показват руското царско семейство позиращо заедно с френските си булдоци които били внесени от Франция. Други известни любители включват Toulouse-Lautrec, автора Collete и Крал Едуард VII. На борда на злочестия кораб Титаник е имало френски булдог застрахован за астрономическата за времето си сума от $750 .

Неоспоримо е че без въздействието на всеотдайни американски любители породата нямаше да е това което познаваме днес. Те са тези които организират първия клуб на породата френски булдог в света, и също те били тези които настоявали че прилеповите уши асоциирани с породата били правилни. До тогава френските булдоци били показвани в двете си разновидности с прилепови уши и с роза тип уши.

В крайна сметка, френския булдог е международна порода, с развъдчици в много нации които са отговорни за създаването на кучетата които познаваме днес.

Източник: Wikipedia

АРХИВНИ СНИМКИ 1

АРХИВНИ СНИМКИ 2