Аристократите и техните „Френчита“ – Френския булдог през миналия век

В началото на ХХ век една нова за времето си порода – френският булдог, стремително завоюва невероятна популярност както във Франция, така и в цяла Европа. Кучета от тази порода държали в разкошните си дворци известни аристократи и членове на кралски династии. В Новия свят френският булдог станал любимец не просто на богатите, а на най-богатите хора. Куче от тази порода се продавало за сума от 250 до 750 долара, а няколко кучета от породата били продадени по 5000 долара, докато небезизвестният Форд продавал някои от своите автомобили по 270-350 долара.

old..

Вдъхновителката на парижките сноби и аристократи от началото на ХХ в. писателката Колет в писмо до своя приятелка споделила: „По това време имах две кучета, впрочем, по-правилно е да кажа, че имах едно куче и френски булдог“.

colette-et-toby colette colette-w-her-french-bulldogs

 

 

 

 

Крал Едуард VII (1841 – 1910) е бил известен като голям любител на спорта, лова, нежния пол и….  Френския булдог Петер…

King Edward VII of England and Peter

Куче от тази порода станало жертва на потъналия „Титаник“. Богатият американски индустриалец Робърт Даниелс купил във Франция петнист булдог, който заедно със стопанина си трябвало да пристигне с презокеанския лайнер в Ню Йорк, за да влее нова кръв във френските булдоци. За нещастие малкият французин загинал по време на съдбоносното плаване. Стопанинът му оцелял, завел съдебно дело, което спечелил. Така Даниелс получил астрономическата за това време сума от 750 долара като компенсация за изгубеното куче.

Titanik

През 1914г. Иля Репин (1844-1930) прави портрет на Мадам Алиса Ривоир с любимият и Френски булдог.

Madame Alisa Rivoir
Руското царско семейство също било сред феновете на необикновената порода. Френският булдог Ортино бил любимец на принцеса Татяна Романова, дъщеря на последния руски цар Николай Втори. И заедно с останалите членове на царското семейство Ортино бил екзекутиран на 16 юни 1918 г. Когато по-късно открили мястото, където били заровени тленните останки на семейство Романови, сред тях намерили и скелета на малкия Ортино.

Tatiana, Anastasia and OrtinoGrand Duchess Tatiana and Tsarevich Aleksei, c. 1918

 

 

 

 

 

 

Един от най-богатите и колоритни руски аристократи, княз Феликс Юсупов, граф Сумароков-Елстон младши (1887 – 1967), останал в руската история като убиеца на Распутин също е бил притежател и любител на породата.

Felix posing for Serov, 190411ls9slPrince Felix Yusupov of Russia

 

 

 

 

 

Портрет на княз Юсупов, граф Феликс Феликсович Сумарков – Елстън, 1903
Prince Yusupov

Голям поклонник на породата бил Фьодор Шаляпин, който, заминавайки зад граница, винаги вземал със себе си своите „французи“.

Chaliapin with bulldog Mishkin

Известен любител на породата бил и Владимир Маяковски.

 
Смешните кученца с големи уши спечелили сърцата на много известни писатели и художници, които ги увековечили в своите творби. В знаменитата книга на Илф и Петров „12-те стола“ има забавен епизод с тяхно „участие“.

BA-FrenchieLautrecSW

И днес френските булдоци остават една от най-популярните и престижни породи на света. Много известни хора отглеждат под своя покрив малки ушати питомци.

След като се оттеглил от ръководството на своята модна къща, Ив Сен Лоран се усамотил, оставайки безкрайно предан на своето семейство – сестрите и майка си, блестяща жена, влюбена в сина си. Неизменни спътници на прочутия моделиер винаги били кучета от породата френски булдог, всяко от които носило едно и също име – Мужик.

Yves Saint Laurent and MoujikYves Saint Laurent and MoujikYves Saint Laurent and MoujikYves Saint Laurent and Moujik
С Ив Сен Лоран е свързана съдбата и на още един известен стопанин на френски булдог. Възкачването на пиедестала на световноизвестния „гуру на козметологията“ Франсоа Нарса започнало с работата му в модната къща на дизайнера. Свободното си време той предпочита да прекарва в своя апартамент в лондонския район „Сохо“, който дели с френския булдог Марсел.

nars_marcelMarcelFrench-Bulldog-Marcel-Nars

 

 

 

 

 

 

 

Друг световно известен моден дизайнер, който не може да устои на чара на Френския булдог е Томи Хилфигер. Той обожава френчитата си Джими и Дилън, които е кръстил на легендарните Джими Хендрикс и Боб Дилън.

tommy-hilfiger-dogs

Мерилин Менсън със своите любими кучета

Мерлин Менсън

Следва продължение……

Информация

Публикувано на 23.12.2012 от в Uncategorized.