Внимание! Жега!

Предвид предстоящите топли дни е добре да се знае, че Френския Булдог е сред породите, които понасят зле горещините. За това ние ви съветваме да внимавате и винаги да имате едно на ум.

Тази статия е посветена на всички онези кучета, особено френски булдоци, които са пострадали и дори починали в горещо време. Някои в резултат на незнание, а други в резултат на нехайство от техните собственици. Надяваме се, че това няма да се случва отново!
Топлинния стрес обикновено се случва в много горещи дни или в няколко последователни умерено топли дни. Жегата спомага за бързата или постепенна загуба на електролити от организма така, че колкото по – дълго трае горещия период, толкова по вероятно е кучето да получи топлинен стрес.
Тъмните кучета поглъщат повече топлина от светлите, тъй като те не отразяват светлината, затова са и по-податливи към прегряване. Кучета, които имат натоварващи разходки или се упражняват в топло време също са изложени на риск. Освен това топлинен стрес може да се получи и при кучета оставени в затворени пространства без достатъчна циркулация на свеж въздух например  автомобил, ремарке или бокс.

Кучето регулира температурата си чрез три основни начина :

*Дишане с отворена уста.
*Загуба на топлина през лапите, но не е като потенето на хората.
*Загуба на топлина през областите с минимална космена покривка, т.е. корем, анус.

Симптоми:

Кучетата страдащи от прегряване, обикновено са статични и не смеят да се движат. Дишането им е много бързо и лигавиците им (венци, конюктива) са синкави. Дишането е изключително тежко, обикновено намалява отделянето на слюнка, кучето започва да залита, не е стабилно, може да се появи повръщане или колапс. Ако кучето не се лекува на този етап, то ще умре.

Какво да правите :

Първия приоритет е да се охлади кучето сравнително бързо. Най – важната област за охлаждане са главата и шията, за да може да се предотврати увреждането на мозъка и да се успокои дишането. Може да се постави под течаща вода като се внимава къде облива. Ако имате лед може да се постави на гърба на носа или отстрани на шията. Течашата вода се оставя докато се успокои дишането на кучето. Може да мокрите и устата на кучето но не очаквайте то да пие много вода, защото не е способно да преглъща, освен това прекалено многото вода може да го задави.
Когато започне да диша малко по – леко, изключете крановете и го сложете върху мокри кърпи.

Внимавайте! Твърде бързия спад на температурата също може да увреди мозъка
Когато дишането се нормализира, оставете кучето върху мокрите кърпи и му дайте да пие малко вода. Измерете температурата му и продължете охлаждането докато достигне температура -39,5-39 С

*Не го увивайте в мокри кърпи
*Не поставяйте кърпи върху кучето, това няма да позволи на топлината да се отдели
*Не забравяйте, топлината се издига нагоре.

Профилактика:
Разбира се профилактиката на топлинния стрес е много по – добре отколкото да се налага да се лекувате.

1. Винаги се уверявайте, че за вашите кучета са осигурени достатъчни сянка и вода. Ако трябва да бъде оставено в ограничено пространство се уверете, че :
– вентилацията е достатъчна.
– водата е на расположение
– има сянка

2. Малките кученца и по – възрастните са особено чувствителни към жегата. Ако кучето е в някоя от тези категории, винаги трябва да оставяте мокри кърпи или вестници в тяхното място. Може и да използвате ледени блокчета, които се разтопяват постепенно или вентилатор, който да раздвижва въздуха. Ако използвате вентилатор при малки кученца се уверете, че той духа над тях, а не върху тях.

3. В много горещо време е добре да се дават на кучето електролити, за да се възстановява по лесно загубата им и да се предотврати топлинния стрес. Има две много полезни добавки, особено след няколко последователни горещи дни.
Сода би-карбонат е основната сол, която се губи и затова е важно да се възстанови. Може да се добавя по-малко в храната (за големи кучета една плоска чаена лъжичка дневно, а за малките половинка) Може да се увеличи дозата при много горещо време. Кучетата не я харесват във водата за пиене.
*Електролити: има различни марки на разположение.

4. Ако пътувате в горещо време, в допълнение на електролитите винаги се зареждайте с много вода и лед и ако се появи нужда да можете да ги поставите върху мокри кърпи. Кучетата ще се охладят най – бързо през краката, корема и ануса. Горещината се издига, затова не ги покривайте с мокри кърпи.
Запомнете, че при такива обстоятелства трябва да намерите добра сянка, с добра циркулация на въздуха и да дадете електролити.
Не забравяйте че топлинния стрес може да се появи и в не толкова горещ ден особено, ако е било много горещо предни дни.
Не забравяйте също , че топлинния стрес може и да убие вашето куче!

Публикувано във Bulldog.1993.England

Превод за Национален Клуб Френски Булдог – България от д-р Райна Каблешкова

Информация

Публикувано на 21.03.2013 от в Uncategorized.